Hvad er ROAS?



Hvad er ROAS?
ROAS er en forkortelse for “return on ad spend” (afkast på annonceudgifter) og bruges til at måle effektiviteten af annoncekampagne.
Effektiviteten af dette kan ofte vurderes gennem dit Google Ads-bureau, især hvis din virksomhed investerer i betalte Google-annoncer.
Hvordan beregner man ROAS?
ROAS fungerer ved at måle den indtjente omsætning i forhold til det anvendte budget på en given kampagne.
Det udtrykkes normalt som et forhold; jo højere forholdet er, desto bedre er kampagnen og omvendt. Hvis jeg eksempelvis investerer 10.000 kr. i en annoncekampagne, som hjalp med at generere en omsætning på 30.000 kr., ville min ROAS være 3:1, hvilket betyder, at for hver krone brugt, blev der genereret 3 kroner i omsætning.
Ved at evaluere en høj eller lav ROAS kan du nemt tolke, hvor godt din kampagne klarer sig, og du kan træffe fremtidige beslutninger baseret på disse tal.
Det er vigtigt at husk, ROAS og ROI ligner hinanden, men ROAS er mere specifikt rettet mod kampagner.
En god tommelfingerregel er, at hvis du er i tvivl om, hvad din ROAS ligger på, kan du bruge formlen nedenfor.
ROAS-formel = Indtægter fra annoncer / Omkostninger ved annoncer
Hvorfor er ROAS vigtig?
Når du konstant kører annoncekampagner, kan du nogle gange undre dig over, om dine anstrengelser giver det ønskede afkast. I sådanne tilfælde er ROAS et effektivt værktøj, da det viser, om du investerer dit budget det rigtige sted.
Uden ROAS kan du tiltrække brugere af høj kvalitet, men stadig betale mere, end du tjener – sådanne kampagner er ikke en succes. Når jeg kører en kampagne, sørger jeg altid for at analysere ROAS på forskellige niveauer for at få det fulde billede af min annonces præstation.
Selvom ROAS kan bruges alene, ser jeg også på andre KPI-metrikker som CPA, ARPU og LTV for virkelig at forstå min annonces præstation. Sammen hjælper de mig med at planlægge min fremtidige marketingstrategi og budget.
Hvilke strategier kan forbedre ROAS?
Flere strategier kan bruges til at forbedre ROAS, og de varierer fra branche til branche. Nogle af de strategier det kan forbedre din ROAS, er:
- Målretning og retargeting af publikum: Identifikation af værdifulde målgrupper og målretning mod dem. Derudover kan retargeting af tidligere leads til sidst føre til konverteringer.
- A/B-testning: Eksperimentering med annoncer og tilpasning af dem baseret på resultaterne er afgørende. Forskellige CTA’er og visuelle elementer kan have varierende effekter på publikum. Ved A/B-testning kan du finde den bedste version, der øger konverteringer og ROAS.
- Automatiseret budgivning: En anden effektiv strategi er automatisering af budgivning processen. Dette hjælper med effektiv budgetallokering for at opnå omkostningseffektive konverteringer.
ROAS vs. ROI
Disse to KPI’er forveksles ofte på grund af deres ligheder. Dog er det vigtigt at forstå, at de tjener forskellige formål i dine marketingindsatser.
ROAS er en snæver KPI, der måler effektiviteten af en annoncekampagne, mens ROI giver et mere holistisk overblik over, hvor rentabel en investering er efter at have taget alle omkostninger i betragtning.
Ulemper ved ROAS
- Høj ROAS vs. skalerbarhed: Selvom en høj ROAS indikerer høj omsætning, er det vigtigt at vurdere, om kampagnen kan skaleres. Nogle kampagner klarer sig godt i lille skala, men genererer ikke de samme resultater i større skala.
- Ignorering af CLV: Hvis man udelukkende fokuserer på umiddelbare afkast og ignorerer den langsigtede værdi, kan det forstyrre beregningerne. Det skyldes, at høje indledende afkast ikke altid fører til vedvarende indtægter.
Disse punkter minder os om, at et for snævert fokus på ét tal, KPI eller brugen af forsimplede modeller kan føre til beslutninger, der ikke er bæredygtige på lang sigt.
Bruge ROAS til din konkurrencefordel
ROAS er en vigtigt KPI for enhver annoncekampagne, da den giver indsigt i, hvor effektivt dit marketingbudget anvendes.
En høj ROAS betyder, at dine annoncer genererer mere værdi end de koster, mens en lav ROAS kan indikere behov for justeringer i strategi, målretning eller budgetallokering.
Det er vigtigt at ROAS aldrig stå alene, den bør analyseres i sammenhæng med andre KPI’er som CPA, CLV og ARPU for at sikre en langsigtet og bæredygtig marketingstrategi.
Ved løbende optimering og test af dine kampagner kan du maksimere dit afkast og opnå bedre resultater på tværs af dine annoncer.
(FAQ) Ofte stillede spørgsmål om ROAS
En god ROAS afhænger af branchen, men som tommelfingerregel bør den være mindst 3-4 for at sikre en rentabel kampagne.
Du kan forbedre din ROAS ved at optimere din målretning, bruge A/B-testning, forbedre landingssider og automatisere din budgivning.
ROAS måler afkastet fra annonceudgifter, mens ROI tager alle omkostninger i betragtning og viser den samlede rentabilitet af en investering.